Kasvava aineisto – ohje

Kun aineisto julkaistaan (tulee näkyviin Etsimeen), se saa pysyvän tunnisteen ja laskeutumissivun. Pysyvän tunnisteen saaneen aineiston datasisältö on aina muuttumaton (muutokset aineiston sisältämään dataan aiheuttaa uuden version, ja uuden tunnisteen, syntymisen).

Muutoksen tähän tekee kasvava aineisto. Kasvavalla aineistolla tarkoitetaan aineistoa, johon on tarkoitus lisätä tiedostoja aineiston julkaisun jälkeen. Kun aineisto on merkitty kasvavaksi, siihen voidaan LISÄTÄ tiedostoja julkaisun jälkeen ilman, että uutta versiota (ja tunnistetta) syntyy. Käyttäjä näkee Etsimessä, että aineisto on kasvava, ja on täten tietoinen, että aineiston datasisältö mahdollisesti kasvaa sen elinkaaren aikana (huomioitava aineistoon viitatessa).

Kasvavasta aineistosta ei voi poistaa dataa.

Kasvavan aineiston prosessimalli Fairdata -palveluissa:

1. IDA: Valmistele datasi normaaliin tapaan. Jäädytä se osa datasta, jonka haluat mukaan aineistoosi.
2. Qvain: Merkitse aineisto kasvavaksi.

3. Qvain: Liitä aineistoon haluamasi data IDAsta. Voit liittää joko yksittäisiä tiedostoja, ja/tai kokonaisia kansioita (alikansioineen).
4. Qvain: Julkaise aineisto è perusversio aineistosta on nyt valmis ja näkyy Etsimessä.
5. IDA: Kun dataa kertyy lisää, lisää ja jäädytä ne IDAan.
6. Qvain: Avaa olemassa oleva aineistosi ja lisää siihen uusi data:

    • Voit lisätä dataa yksittäisinä tiedostoina tai kansioina (esim. vuoden ajan kerrytetty ”vuosikansio”). Tällöin sinun tulee itse muistaa tallentaa ja julkaista aineistosi, kun haluttu data on lisätty.
    • Tai, jos lisäsit datan alun perin liittämällä kokonaisen hakemiston aineistoosi, voit nyt käyttää ”Päivitä kansion tiedostot” / ”Refresh folder content” –painiketta. Se lisää automaattisesti aineistoosi kaikki ko. hakemistoon lisätyt (jäädytetyt) tiedostot ilman, että aineistosta syntyy uusi versio. Painike tallentaa ja julkaisee aineistosi automaattisesti.

7. Kun aineistoosi ei enää ole odotettavissa uutta dataa, kannattaa aineisto merkitä ei-kasvavaksi (Qvaimessa on vastaava painike kuin kohdassa 2 yllä). Tämä ei aiheuta uuden version syntymistä.

Kasvavan aineiston prosessissa aineistosta syntyy uusi versio, kun jokin ao. ehdoista täyttyy:

  • Jo julkaistu ei-kasvava aineisto muutetaan kasvavaksi
  • Jo julkaistu kasvava aineisto muutetaan ei-kasvavaksi ja takaisin kasvavaksi
   • Huomaathan, että jos muutat tiedostoja ei-kasvavaan aineistoon, uusi versio syntyy aina automaattisesti. Ei-kasvavan aineiston muuttaminen kasvavaksi synnyttää jälleen yhden uuden version!