Videon tekstiversio – Tutkimusdatan tallennus Fairdata IDA-palveluun ennen datan julkaisua

Linkki videoversioon.

Yleisesittely

Tervetuloa! Tässä videossa käydään läpi Fairdata IDA -palvelun keskeiset ominaisuudet.

Jos työskentelet tutkimusaineistojen kanssa ja tarvitset paikan, jossa voit säilyttää ja julkaista niitä, IDA on siihen tarkoitettu palvelu. Kun tiedostot on ladattu IDAan, ne täytyy jäädyttää IDAssa ja kuvailla ja julkaista Qvain-työkalun avulla. Kerron tässä videossa lyhyesti miten tämä tehdään.

Voit julkaista aineiston avoimesti, jolloin kuka tahansa voi ladata sen tiedostot, tai voit rajoittaa niiden saatavuutta. Tutkimusaineiston omistaja, esimerkiksi sinä itse tai sinun kotiorganisaatiosi, päättää, miten aineistoa jaellaan ja millä ehdoilla sitä saa käyttää.

Kun julkaiset aineiston, se saa oman kuvailusivun Etsin-palveluun sekä pysyvän DOI- tai URN-tunnisteen. Näiden avulla aineisto on löydettävissä ja uudelleenkäytettävissä ja siihen voi viitata. Julkaistut aineistot löytyvät myös Tiedejatutkimus.fi-portaalista.

Voit käyttää IDA-palvelua myös komentoriviltä, mutta niitä ei käsitellä tässä videossa. Löydät niistä erilliset video-oppaat osoitteesta fairdata.fi.

Käyttöönotto ja kirjautuminen

Aloitetaan siitä, miten IDA otetaan käyttöön.

Ensimmäiseksi täytyy sinun tulee rekisteröidä CSC-tunnus, luoda CSC-projekti ja hakea tarvittava määrä IDA-säilytystilaa. Kaikki vaiheet hoituvat itsepalveluna MyCSC-portaalissa osoitteessa my.csc.fi. IDA-säilytystilahakemuksesi käsittelee kotiorganisaatiosi, eli suomalainen korkeakoulu tai valtion tutkimuslaitos.

Voit kutsua CSC-projektiin muita jäseniä, jotka voivat olla eri organisaatioista, myös Suomen ulkopuolelta.

IDA:n selainkäyttöliittymä löytyy osoitteesta ida.fairdata.fi. Voit kirjautua sisään Hakalla, Virtulla tai CSC-tunnuksellasi.

Datan tuominen palveluun

Kun kirjaudut palveluun, näet kaksi kansiota, jotka liittyvät CSC-projektiisi. Toinen kansio on tarkoitettu datan tuomiseen ja järjestelyyn, ja toinen on kirjoitussuojattu alue, jossa data säilytetään.

Data lisätään aina siihen kansioon, jonka nimi päättyy plusmerkkiin. Tämä on niin sanottu valmistelualue, jonne tuot datasi ja jossa voit vielä järjestellä tai uudelleennimetä tiedostoja. Kun avaat valmistelualueen, voit lisätä dataa joko yläreunan Uusi-valikon kautta tai vetämällä tiedostoja suoraan selainikkunaan omalta tietokoneeltasi. Voit siirtää myös kokonaisia kansioita sisältöineen. Muista järjestää tiedostot selkeästi ja loogisesti kansioihin, ja käytä yksilöllisiä ja kuvaavia tiedostonimiä.

Datan jäädyttäminen

Kun datasi on valmis säilytettäväksi ja julkaistavaksi, sinun täytyy jäädyttää se. Tämä tapahtuu klikkaamalla kolmea pistettä tiedoston tai kansion kohdalla ja valitsemalla pudotusvalikosta toiminto ”Jäädytä”. Kun jäädytät dataa, se siirtyy toiseen kansioon, jonka nimi on projektisi tunniste ilman plusmerkkiä. Tämä on niin sanottu jäädytetty alue.

Palvelu tekee jäädytetylle datalle säilytystoimenpiteitä. IDA tekee datasta kopion toiselle tallennusmedialle ja laskee tarkistussummat, joilla varmistetaan tiedostojen eheys ja säilyvyys. Tämä prosessi voi kestää pitkään, riippuen siitä kuinka paljon dataa olet jäädyttänyt. Voit seurata prosessin etenemistä Toiminnot-välilehdellä, joka löytyy yläreunan navigaatiosta.

Datan väliaikainen jakaminen IDAsta

Halutessasi voit jakaa tiedostoja tilapäisesti palvelun ulkopuolelle suoraan IDAsta, esimerkiksi vertaisarviointia varten. Jakolinkki, jonka luot, on aina voimassa rajoitetun ajan, ja se on tarkoitettu vain väliaikaiseen ja epäviralliseen käyttöön.

Datan julkaiseminen

Kun olet jäädyttänyt datan IDAssa, kuvaile ja julkaise se Qvain-työkalulla. Julkaisun jälkeen aineisto saa pysyvän tunnisteen ja kuvailusivun Etsin-palveluun. Voit julkaista datan avoimesti niin, että kuka tahansa voi ladata sen, rajoittaa sen saatavuutta esimerkiksi embargolla, tai julkaista vain aineiston kuvailutiedot.

Tämä oli katsaus IDA-palvelun keskeisiin toimintoihin. Lisätietoa datan julkaisemisesta Qvaimella saat videolta Tutkimusaineistojen julkaiseminen Qvain-työkalulla.

Lisää oppaita löydät osoitteesta fairdata.fi.