Pikaopas tutkimusaineiston julkaisuun

Fairdata-palvelut ovat yhteentoimiva palvelukokonaisuus tutkimusaineistojen säilytykseen, kuvailuun ja avaamiseen. Palveluja tarjotaan maksuttomasti suomalaisille yliopistoille ja ammattikorkeakouluille sekä valtion tutkimuslaitoksille, ja näiden yhteistyökumppaneille. Lue lisää Fairdatan käyttöpolitiikoista ja käyttöehdoista.

Tutkimusaineiston julkaisu Fairdata-palveluilla

  • 1. Luo itsellesi CSC-tunnus (Jos sinulla ei sitä vielä ole)
  • 2. Tallenna datasi IDA-palveluun (Valinnainen vaihe, riippuen siitä missä haluat säilyttää datasi. IDA-palvelun sijaan voit vaihtoehtoisesti lisätä URL-osoitteen Fairdata-palvelun ulkopuoliseen dataan. Tällöin voit saada aineistollesi URN-tunnisteen, mutta et DOI-tunnistetta. Voit myös julkaista aineistostasi pelkän metatiedon ilman viittausta dataan.)
  • 3. Luo ja julkaise tutkimusaineistosi Qvain-työkalulla (tai Metax-rajapinnan kautta)
    • Luo tutkimusaineistosi kuvailutiedot ja liitä siihen tiedostoja IDAsta tai ulkoisesta lähteestä. Pakollisia kuvailutietoja ovat otsikko, kuvaus, lisenssi, pääsyoikeus, julkaisupäivämäärä, avainsanat, tekijä sekä julkaisija. Kun liität julkaistavaan aineistoosi tiedostoja IDAsta, voit asettaa tiedostot vapaasti kaikkien saataville tai rajoittaa niiden saatavuutta tarpeen mukaan. Julkaise tutkimusaineisto.
  • 4. Mene Etsin-palveluun, jotta näet julkaistun tutkimusaineistosi
    • Vieraile tutkimusaineistosi kuvailusivulla. Ota talteen sen pysyvä tunniste (DOI tai URN). Tarvitset sitä tehdessäsi viittauksia tutkimusaineistoosi.

Jos käytät IDA-palvelua datasi tallennukseen, huolehdi siitä, että IDA-palvelua käyttävällä CSC-projektilla on vastuuhenkilö niin pitkään kun dataa halutaan säilyttää IDAssa ja jakaa Etsimen kautta. Vastuuhenkilö voi olla tutkijan sijaan organisaation edustaja, esim. tutkimuksen palveluiden tukihenkilö. Vastuuhenkilöä voi tarvittaessa vaihtaa.

Julkaistun aineiston pysyvä tunniste ja kuvailusivu Etsimessä säilyvät riippumatta datan saatavuudesta tai säilytyspaikasta.

Hyödyllisiä vinkkejä

Käyttäjätuki

Tukea palveluiden käyttöön saat osoitteesta asiakaspalvelu@csc.fi