IDAn pikaopas

Ennen kuin aloitat käytön

1. Hae projektillesi pääsy IDA-palveluun tai liity olemassa olevaan projektiin.

Siirrä dataa palveluun

2. Kirjaudu IDA-palveluun selaimellasi. (Katso suositellut selaimet. IDAa voi vaihtoehtoisesti käyttää komentorivityökaluin.)

3. Sinulla on kaksi kaksiota IDAssa. Avaa kansio, jonka nimi päättyy ”+”. (esim. 2000142+). Se on valmistelualue (luku- ja kirjoitusoikeudet). Se on tarkoitettu tarkoitettu tiedostojen keräämiseen ja järjestelyyn, eli valmisteluun ennen jäädytetylle alueelle siirtoa.

4. Siirrä dataa palveluun joko raahaamalla sitä omalta tietokoneeltasi selainikkunaan (drag and drop), tai klikkaa ”+”-ikonia näkymän yläosassa ja  valitse ”Upload file” (suomeksi ”Lisää tiedosto”).

Vinkki: Kun olet siirtänyt tiedostoja palveluun, voit jakaa niitä muille luomalla väliaikaisen jakolinkin. Huomaa: väliaikaisia jakolinkkejä ei tule julkaista ja käyttää viittauksissa, vaan ne ovat henkilökohtaiseen epäviralliseen käyttöön.

Jäädytä dataa (tee datasta muuttumatonta)

Kun tutkimusdatasi on valmista säilytettäväksi muuttumattomassa tilassa,

1. Klikkaa ‘lumihiutale’-ikonia
2. Klikkaa ‘Freeze’-painiketta (suomeksi ‘Jäädytä’)

Jäädytetty data siirtyy sen projektikansion alle, jonka nimessä ei ole päätettä. Se on jäädytetty alue (vain lukuoikeudet), jossa tutkimusdatasi säilyy muuttumattomassa tilassa.

Huomaa: Datasi on varsinaisessa säilytyksessä IDAssa vasta kun se on jäädytetty.

Julkaise jäädytetty datasi

Julkaise jäädytetty datasi Qvain-työkalulla. Käyttämällä Qvain-työkalua saat aineistollesi DOI- tai URN-tunnisteen (pysyvä tunniste). Käytä aina pysyvää tunnistetta, kun haluat viitata julkaistuun dataasi.

Lue lisää IDAn käyttöoppaasta.

Jos sinulla on kysyttävää palvelusta tai jostakin sen ominaisuudesta, ole hyvä ja ota yhteyttä IDAn käyttäjätukeen osoitteessa asiakaspalvelu@csc.fi