IDA-säilytystilan hakeminen

IDA-tila haetaan ja myönnetään projektille, ja samaan projektiin kuuluvilla käyttäjillä on käytössään yhteinen IDA-säilytystila. Samassa projektissa voi olla käyttäjiä useista eri organisaatioista sekä ulkomaalaisia yhteistyökumppaneita. Käyttääksesi IDA-palvelua sinun täytyy luoda käyttäjätunnus ja sen jälkeen joko luoda uusi projekti tai tulla liitetyksi jäseneksi olemassa olevaan käyttäjäprojektiin.

Projektit luodaan ja niihin liitytään CSC:n (palveluntuottaja) MyCSC-asiakasportaalissa. Kun luot uuden projektin sinusta tulee projektin vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö hakee IDA-tilaa projektin käyttöön ja päättää ketkä muut kuuluvat projektiin ja saavat pääsyn sen IDA-tilaan. Lue projektin vastuuhenkilönä toimimisen edellytyksistä ja velvollisuuksista. Lue myös projektin vastuuhenkilöä koskevat käyttöehdot IDAssa.

Ohje uuden IDA-säilytystilan hakemiseen

1. Jos sinulla ei ole vielä IDA:n käyttöön vaadittavaa CSC-tunnusta, rekisteröi itsellesi tunnus Hakalla/Virtulla osoitteessa my.csc.fi. Tarkempi rekisteröitymisohje CSC Docsissa. Jos sinulla ei ole Hakaa tai Virtua, rekisteröidy ottamalla yhteyttä asiakaspalvelu (a) csc.fi (koskee osaa tutkimuslaitoksista).
2. Luo uusi CSC-projekti MyCSC:ssä. Valitse projektin tyypiksi Academic.
3. Hae luomallesi projektille IDA-säilytystilaa. Mene My Projects-näkymään vasemman reunan valikosta ja valitse projekti, jolle haluat hakea IDA-tilaa.
4. Valitse Services-valikosta IDA ja valitse Apply for access. (Kuva IDAn hakemisen valitsemisesta projektinäkymässä.)
5. Täytä IDA-hakemuslomake. Valitse kohdasta Storage Quota Owner oma organisaatiosi. Jos kotiorganisaatiosi on osa Tampereen korkeakouluyhteisöä, valitse pudotusvalikosta Tampere university.

Syötä kenttään Applied storage quota haluamasi säilytystilan koko pelkkänä numerona gibitavuissa (GiB). Lue ja hyväksy palvelun käyttöehdot. (Kuva IDA-tilan hakulomakkeesta.) Valitsemasi organisaation IDA-yhteyshenkilö tulee käsittelemään hakemuksesi. IDA-yhteyshenkilö saa hakemuksesi ohessa nimesi ja sähköpostiosoitteesi, jotta sinulta voidaan pyytää tarvittaessa lisätietoja. Huom: voit myöhemmin kasvattaa (tai pienentää) projektisi IDA-säilytystilan kokoa samasta Services-valikosta klikkaamalla ratasikonia IDA-palvelun nimen oikealla puolella.

6. Saat sähköpostikuittauksen kun valitsemasi organisaation IDA-yhteyshenkilö on käsitellyt hakemuksesi. Tämän jälkeen voit kirjautua palveluun Hakalla, Virtulla tai CSC-tunnuksellasi osoitteessa ida.fairdata.fi tai käyttää IDAn komentorivityökaluja.

Apua palvelun käyttöön saat pikaoppaasta ja laajemmasta käyttöoppaasta. Kun haluat kuvailla ja julkaista IDAan tallentamasi datan, lue ohjeet Qvaimen käyttöoppaasta.

HUOM! Vaihda CSC-tunnuksesi salasana sitä pyydettäessä vuosittain, jotta projektisi pysyy aktiivisena ja pääsy sille lisättyihin palveluihin ei pääty. Jos haluat vaihtaa CSC-projektisi vastuuhenkilöä, avata lukkiutuneen tunnuksesi ja siihen liittyvän projektin tai lopettaa palvelun käytön, ota yhteyttä asiakaspalvelu (a) csc.fi.

Jäsenten liittäminen olemassa olevaan projektiin ja sen IDA-tilaan

Projektin vastuuhenkilönä voit lisätä käyttäjiä projektiin ja sen yhteiseen IDA-tilaan, kunhan lisättävä käyttäjä on ensin rekisteröinyt itselleen CSC-tunnuksen.

1. Kirjaudu sisään osoitteessa my.csc.fi.
2. Mene My Projects-näkymään vasemman reunan valikosta ja valitse projekti, johon haluat lisätä käyttäjän.
3. Kun käyttäjä on samasta organisatiosta kuin sinä, lisää käyttäjä painamalla projektin käyttäjälistauksesta Manage ja syöttämällä käyttäjän CSC-tunnus ja painamalla Add. Lisätty käyttäjä saa sähköposti-ilmoituksen projektiin liittämisestä. Jos käyttäjä on eri organisaatiosta kuin sinä, lähetä liitettävälle käyttäjälle kutsulinkki. Saat generoitua kutsulinkin painamalla Invite-painiketta. Kun kutsumasi käyttäjä on käyttänyt kutsulinkin, käy uudelleen MyCSC:ssä hyväksymässä jäsenen liittäminen projektiin.

Käyttäjän voi vastaavasti poistaa projektista ja sen IDA-tilasta projektin tietojen katselunäkymässä painamalla CSC-projektin jäsenlistauksen alla olevaa Manage-painiketta, sen jälkeen Remove members -painiketta ja ruksimalla poistettavat käyttäjät. Vahvista poistaminen painamalla Remove selected.

Projektin vastuuhenkilö voi myös hakea käyttäjätunnusta esimerkiksi ulkomaalaiselle yhteistyökumppanille.

Ohje projektiin liitetylle käyttäjälle

Kun projektiin liitettävä jäsen on luonut CSC-tunnuksen ja projektin vastuuhenkilö on liittänyt hänet projektiin, tulee uuden jäsenen hyväksyä IDA-palvelun käyttöehdot projektin tietojen katselunäkymässä Services-valikon alla IDA-palvelun kohdalla. Lue CSC Docsista ohje palvelun käyttöehtojen hyväksymiseen.

(Kuva IDAn käyttöehtojen hyväksymisestä projektinäkymässä.)

Projektin jäsen saa sähköpostivahvistuksen IDA-käyttöoikeudestaan hyväksyttyään käyttöehdot. HUOM! Projektin jäsenen tulee vaihtaa CSC-tunnuksensa salasana vuosittain sitä pyydettäessä, jotta tunnus ja sen pääsy palveluihin pysyy aktiivisena.

Kun data on julkaistu ja IDAan ei ole enää tarvetta tallentaa uutta dataa

Jos haluat yhä jatkaa IDAssa olevan datan jakamista Etsimessä julkaistuna tutkimusaineistona, mutta et enää halua toimia projektisi vastuuhenkilönä ja tallettaa tilaan uutta dataa, ota yhteyttä kotiorganisaatiosi IDA-yhteyshenkilöön sopivan vastuuhenkilön löytämiseksi. Katso täältä IDA-yhteyshenkilöiden yhteystiedot. Dataan liittyvä CSC-projekti tulee pitää aktiivisena myös datan julkaisun jälkeen, mikäli dataa halutaan yhä säilyttää IDAssa. Projektin vastuuhenkilöä voi kuitenkin vaihtaa. Jotta dataa voidaan säilyttää ja hyödyntää alkuperäisistä tekijöistä riippumatta, on tärkeää, että IDAssa säilytettävän datan tuntevat henkilöt ovat dokumentoineet datan, kuvailleet sen Etsimeen, dataan liittyvistä oikeuksista on sovittu ja datalle on asetettu jatkokäytön mahdollistava lisenssi. Huomaa, että IDAn käyttöehdot edellyttävät käyttäjiä julkaisemaan IDAan tallentamansa datan kuvailutiedot yhtenä tai useampana aineistona, niin että ne ovat löydettävissä Fairdata Etsin -palvelusta.

Jos taas IDA-säilytystilalle ei ole enää tarvetta, säilytystilan vastuuhenkilön tulee ilmoittaa siitä CSC:lle ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun (asiakaspalvelu (a) csc.fi). Säilytystilassa olevan datan poistosta tulee sopia CSC:n kanssa. Datan siirto omaan käyttöön ja muuhun tallennuspaikkaan on hoidettava itse.

CSC ei poista käyttäjien palveluun käyttöehtojen mukaisesti lisäämää dataa palvelusta neuvottelematta asiasta projektin vastuuhenkilön tai IDA-tilan myöntäneen organisaation kanssa.

Jos sinulla on kysyttävää, saat apua aina asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu (a) csc.fi, 09 457 2821.