IDAn pikaopas

 

 

Voit kirjautua IDA-palveluun osoitteessa ida.fairdata.fi. IDAa voi myös käyttää komentorivityökaluin.

Jokaiselle IDAssa olevalle projektille allokoitu säilytystila on jaettu kahteen erilliseen alueeseen:

  • Valmistelualueeseen (kirjoitus/lukuoikeudet), jonne uusi IDA-palveluun tuotava data ladataan ja joka on tarkoitettu tiedostojen keräämiseen ja järjestelyyn, eli valmisteluun jäädytetylle alueelle siirtoa varten
  • Jäädytettyyn alueeseen (lukuoikeudet), jossa stabiilia tutkimusdataa säilytetään muuttumattomassa tilassa.

Valmistelualueen juurikansion nimi on projektin nimi, jonka perässä on plus ”+”-merkki. ”+”-merkki valmistelualueen kansion nimessä muistuttaa datan lisäämisestä tälle alueelle.

Jäädytetyn alueen juurikansion nimi on yksinkertaisesti projektin nimi, ilman päätettä.

Tiedostojen lataaminen palveluun: siirry klikkaamalla valmistelualueen juurikansioon (kansio, jonka nimi loppuu ”+”-merkkiin) ja klikkaa ”+”-ikonia näkymän yläosassa lisätäksesi tiedostoja palveluun ja/tai luodaksesi alakansiota tarpeen mukaan.

IDAn valmistelualueelle ladattuja tiedostoja voidaan siirtää jäädytetylle alueelle jäädyttämällä haluttu kansio tai tiedosto jäädytystoimintovalikosta.

Jäädytetyllä alueella olevat tiedostot näkyvät muille Fairdata-palveluille ja ne voidaan liittää osaksi tutkimusaineistokuvailuja Qvain-työkalulla. Valmistelualueella olevat tiedostot eivät näy muille palveluille eikä niitä voida liittää osaksi tutkimusaineistoja.

Voit halutessasi jakaa IDAsta tiedostoja henkilöille, joilla ei ole käyttäjätunnusta IDA-palveluun. Voit luoda väliaikaisen jakolinkin tiedostoon tai kansioon linkki-jakamisvalikossa.

Huomaa: Tiedostot ovat varsinaisessa säilytyksessä IDAssa vasta kun ne on jäädytetty.

Lue lisää IDAn käyttöoppaasta.

Jos sinulla on kysyttävää palvelusta tai jostakin sen ominaisuudesta, ole hyvä ja ota yhteyttä IDAn käyttäjätukeen osoitteessa asiakaspalvelu (a) csc.fi