Qvain – Työkalu tutkimusaineistojen kuvailuun ja julkaisuun

Tutkimusaineistojen kuvailutyökalu Qvain (qvain.fairdata.fi) pyrkii tekemään tutkimusaineistojen kuvailusta mahdollisimman helppoa ja yhdenmukaista; tiedot tallennetaan täyttämällä helppokäyttöinen lomake, joka ilmoittaa selkeästi mm. pakolliset kentät. Voit tallentaa ja muokata aineistoasi vapaasti niin kauan kuin haluat, minkä jälkeen voit milloin tahansa julkaista sen.

Tutkimusaineiston metatiedot eli kuvailutiedot tekevät tutkimusaineistosta näkyvää: metatiedon avulla aineisto löytyy ja siitä saa helposti yleiskuvan. Metatieto sisältää myös osviittoja siihen, miten ja millä ehdoilla aineistoa voi käyttää uudestaan. Mitä pidempi aika aineiston luomisesta kuluu, sitä tärkeämpää kattava ja selkeästi jäsennelty metatieto on.

Kuvailuun voi liittää IDA-palvelussa olevia tiedostoja, mutta kuvailusta on mahdollista viitata myös Fairdatan ulkopuolella olevaan aineistoon tai aineistosta voi julkaista pelkät kuvailutiedot. Julkaistut aineistot näkyvät kuvailutavasta riippumatta Etsin-palvelussa.

Qvain hyödyntää tietomallia, joka on luotu nimenomaan Fairdata-palvelukokonaisuutta varten. Tietomalliin voi tutustua Yhteentoimivuusalustalla osoitteessa: https://tietomallit.suomi.fi/model/mrd/ 

Aineistojen kuvailuun on käytössä myös edistyneemmille käyttäjille tarkoitettu Metax-rajapinta, jolla aineisto kuvaillaan Metaxin tarjoaman rajapinnan rakennetta noudattaen. Kaikki tietomallin kentät ovat käytettävissä. Lue lisää Metax-rajapinnasta.

Lisätietoa

Yhteystiedot

CSC:n asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00

Qvain on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.