Qvain – tutkimusaineistojen kuvailutyökalu

Hyvä metatieto varmistaa näkyvyyden ja käytettävyyden

Qvain on työkalu, jolla luot tutkimusaineistosi metadatan. Qvain pyrkii tekemään tutkimusaineistojen kuvailusta mahdollisimman helppoa ja yhdenmukaista; metadata tallennetaan täyttämällä helppokäyttöinen lomake, joka ilmoittaa selkeästi mm. pakolliset kentät. Voit tallentaa ja muokata aineistoasi vapaasti niin kauan kuin haluat, minkä jälkeen voit milloin tahansa julkaista sen.

Qvain-käyttöönotto on viivästynyt,  ja se otetaan käyttöön arvion mukaan kesällä 2019. Lisätietoja https://www.fairdata.fi/tilannetiedote-fairdata-palveluista/

Tutkimusaineiston metatiedot eli kuvailutiedot tekevät tutkimusaineistosta näkyvää: metatiedon avulla aineisto löytyy ja siitä saa helposti yleiskuvan. Metatieto sisältää myös osviittoja siihen, miten ja millä ehdoilla aineistoa voi käyttää uudestaan. Mitä pidempi aika aineiston luomisesta kuluu, sitä tärkeämpää kattava ja selkeästi jäsennelty metatieto on.

Kun Qvaimessa luotu kuvailu julkaistaan, se tallentuu Metax -metatietovarantoon ja on sen jälkeen näkyvillä tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsimessä.

Qvain hyödyntää tietomallia, joka on luotu nimenomaan Fairdata-palvelukokonaisuutta varten. Tietomalliin voi tutustua täällä: https://tietomallit.suomi.fi/model/mrd/ 

 

Yhteydenotot:
CSCn asiakaspalvelu:
asiakaspalvelu (at) csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00