IDAn käyttäjäksi

Kenelle IDA on tarkoitettu?

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa käyttöoikeutta IDA-säilytyspalvelussa Suomen korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille, sekä Suomen Akatemian rahoituspäätöksiin perustuen. OKM voi myöntää käyttöoikeuden palveluun hakemuksesta myös erillismyöntönä. OKM voi myöntää myös lisää säilytyskapasiteettia sitä hakevalle projektille. IDAn koko käyttöpolitiikka löytyy sivulta fairdata.fi/hyodyntaminen/kayttopolitiikat-ja-ehdot/.

Korkeakoulujen ja valtion tutkimuslaitosten IDA-käyttö

Jos projektinne kuuluu suomalaisen korkeakoulun tai valtion tutkimuslaitoksen piiriin, voitte hakea IDA-käyttöoikeutta ja tarvittavaa määrää IDA-kapasiteettia omalta organisaatioltanne. Organisaatiot myöntävät IDA-tallennustilaa omille hankkeilleen. Korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on mahdollisuus anoa lisää organisaatiokohtaista käyttöoikeutta IDA-palveluun OKM:ltä.

Organisaatioiden IDA-yhteyshenkilöt hyväksyvät IDA-hakemukset ja säilytyskiintiön koon. Voit olla heihin yhteydessä, kun haluat tiedustella tarkemmin IDAn käytöstä omassa organisaatiossasi. Jos organisaatiollesi on myönnetty IDA-käyttöoikeus, mutta ei nimetty IDA-yhteyshenkilöä, voit olla yhteydessä organisaatiosi tutkimuksen palveluihin ja tiedustella organisaatiosi IDA-käytön tilanteesta.

IDA-käyttöoikeudet organisaatioittain (19.09.2019)
IDA-yhteyshenkilöt organisaatioittain (tiedot päivitetty 26.8.2019)

Suomen Akatemian rahoituspäätökseen perustuva IDA-käyttö

IDA-tilaa on myös mahdollista hakea Suomen Akatemialta perustuen akatemian rahoituspäätökseen. Suomen Akatemian osalta IDA-käyttöön ovat oikeutettuja Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen (akatemiahankkeet, huippuyksiköt, tutkimusohjelmat) sekä tutkimusympäristörahoituksen (tutkimusinfrastruktuurit) projektien tuottamat tietoaineistot. Suomen Akatemian rahoituspäätöksellä tilaa haettaessa voidaan myöntää enintään 2 TB IDA-tallennustilaa tilaa haettaessa. Kun IDAa käytetään perustuen Suomen Akatemian rahoituspäätökseen, on käyttöoikeuden kesto rahoituspäätöksen rahoituskausi + 2 vuotta.

Erillismyönnöt

OKM voi myöntää käyttöoikeutta palveluun hakemuksesta erillismyöntönä. OKM:ltä voi hakea käyttöoikeutta palveluun suoraan tai anoa lisää tallennuskapasiteettia jo olemassa olevalle IDAa käyttävälle projektille. OKM toimii vastuutahona päätösprosessissa ja kuulee tarvittaessa tutkimuspuolen asiantuntijoita sekä tutkimuksen rahoittajatahoja. OKM:n erillismyönnöt ovat suunnattu huipputasoiseen tieteelliseen tutkimukseen. Ohjeet IDA-käyttöoikeuden hakemiseen erillismyöntönä sekä sen keston jatkamiseen löytyvät IDAn käyttöpolitiikasta.

IDA-erillismyönnöt, 2012-

Ohjeet IDA-säilytystilan hakemiseen

Tiedoksi: CSC:n uusi asiakasportaali my.csc.fi tulee korvaamaan tutkijan käyttöliittymä sui.csc.fi:n vuoden 2019 loppuun mennessä. Kaikki sui.csc.fi:n ominaisuudet eivät ole vielä saatavilla uuden my.csc.fi-asiakasportaalin kautta. IDAn käyttöoikeuksia haetaan edelleen sui.csc.fi-asiakasportaalin kautta, kunnes toiminnallisuus on siirretty my.csc.fi:hin. IDAn käyttäjiä tiedotetaan asiakasportaalin muutoksista sähköpostitse ja tällä verkkosivulla.

Projektin vastuuhenkilö voi hakea IDA-säilytystilaa sähköisellä hakemuksella CSC:n asiakasportaalissa. IDA-hakemus tehdään projektikohtaisesti. Vastuuhenkilö voi lisätä projektiin useita käyttäjiä.

1. Jos sinulla ei ole vielä CSC-tunnusta, rekisteröi itsellesi tunnus CSC:n asiakasportaalissa. Tunnistaudu rekisteröinnin yhteydessä Haka-tunnuksellasi. Saat kuittauksen sähköpostilla muutamassa minuutissa. Jos sinulla ei ole Haka ID:tä kotiorganisaatiosi kautta, voit hakea CSC-tunnusta (esim. tutkimuslaitoskäyttäjät). Kun sinulla on CSC-tunnus, kirjaudu sisään CSC:n asiakasportaaliin CSC-tunnuksella tai Hakalla.
2. Hae projektia Resurssit ja hakemukset -sivulla (mene asiakasportaalissa kohtaan Sähköinen asiointi ja valitse Resurssit ja hakemukset, valitse Resurssit -valikosta Projekti ja Akateeminen CSC-projekti). Saat kuittauksen projektin luomisesta sähköpostilla muutamassa minuutissa.
3. Hae projektille IDA-säilytystilaa IDA-hakemuksella (mene asiakasportaalissa kohtaan Sähköinen asiointi ja valitse Resurssit ja hakemukset, valitse Resurssit -valikosta Tallennus ja Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA). Hakemus aukeaa sivun alareunaan. Valitse projekti, jolle haluat hakea IDA-tilaa. Valitse kohdasta Tallennuskiintiön omistaja oma organisaatiosi.

  • Huom: Jos kotiorganisaatiosi on osa Tampereen korkeakouluyhteisöä, valitse pudotusvalikosta ”Tampereen yliopisto”.
  • Vaihtoehtoisesti, jos haet IDA-käyttöoikeutta (max 2 teratavua) Suomen Akatemian rahoituspäätökseen perustuen, valitse Suomen Akatemia. Vain Suomen Akatemian projektien tulee täyttää Rahoituspäätöksen numero jonka voi tarkistaa Akatemian sivuilta.

Syötä kenttään Haettavan tallennuskiintiön koko haluttu säilytystilan koko pelkkänä numerona gigatavuissa. Saat kuittauksen sähköpostilla, kun organisaation IDA-yhteyshenkilö on käsitellyt hakemuksesi.
4. Kirjaudu palveluun Hakalla tai CSC-tunnuksellasi osoitteessa ida.fairdata.fi.

Lisää käyttäjä olemassaolevaan IDA-tilaan

Projektin vastuuhenkilö voi lisätä CSC-tunnuksen itselleen rekisteröineitä käyttäjiä IDA-säilytystilaan CSC:n asiakasportaalissa.

1. Kirjaudu asiakasportaaliin ja valitse haluamasi projekti Omat projektit -näkymässä. Valitse muokkaa projektia sivun oikeassa alalaidassa.
2. Lisää käyttäjä syöttämällä sähköpostiosoite kohtaan katsele jäseniä. Lisäämisestä lähtee ilmoitus lisätylle käyttäjälle. Huomaa, että sähköpostin tulee olla sama kuin kutsutun käyttäjän CSC-tunnukseen liitetty sähköposti.
3. Kutsuttu käyttäjä hyväksyy liittämisensä projektiin Hyväksynnät -näkymässä. Käyttäjä saa kuittauksen muutamassa minuutissa, ja tieto tulee myös vastuuhenkilölle.
4. Kutsuttu käyttäjä hyväksyy IDA-palvelun käyttöehdot Hyväksynnät -näkymässä. Mikäli hyväksyntämahdollisuutta ei heti näy, lataa sivu uudelleen. Kutsuttu käyttäjä saa vahvistuksen IDA-käyttöoikeudestaan käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen.

Käyttäjän projektijäsenyyden voi vastaavasti poistaa projektin tietojen muokkausnäkymässä painamalla poistettavan käyttäjän sähköpostiosoitteen oikealla puolella olevaa ruksia.

Apua saat aina asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu (a) csc.fi, 09 457 2821.