IDAn käyttäjäksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa Suomen korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja Suomen Akatemian projekteille ja tutkijoille käyttöoikeutta IDA-säilytyspalvelussa.

Organisaatiot myöntävät IDA-tallennustilaa omille hankkeilleen. Organisaatioiden IDA-yhteyshenkilöt hyväksyvät IDA-hakemukset ja säilytyskiintiön koon. Voit olla heihin yhteydessä, kun haluat tiedustella tarkemmin IDAn käytöstä omassa organisaatiossasi.

Suomen Akatemian osalta IDA-käyttöön ovat oikeutettuja Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen (akatemiahankkeet, huippuyksiköt, tutkimusohjelmat) sekä tutkimusympäristörahoituksen (tutkimusinfrastruktuurit) projektien tuottamat tietoaineistot. Suomen Akatemian rahoituspäätöksellä voidaan myöntää 2 TB IDA-tallennustilaa tilaa haettaessa.

OKM voi myöntää käyttöoikeutta palveluun hakemuksesta erillismyöntönä.

IDA-käyttöoikeudet organisaatioittain (21.06.2018)
IDA-yhteyshenkilöt organisaatioittain (tiedot päivitetty 27.6.2018)
IDA-erillismyönnöt, 2012-

IDAn päivitetyn  käyttöpolitiikan löydät sivulta fairdata.fi/hyodyntaminen/kayttopolitiikat-ja-ehdot/.

IDA-säilytystilan hakeminen

Projektin vastuuhenkilö voi hakea IDA-säilytystilaa sähköisellä hakemuksella CSC:n asiakasportaalissa (SUI). IDA-hakemus tehdään projektikohtaisesti. Vastuuhenkilö voi lisätä projektiin useita käyttäjiä.

1. Jos sinulla ei ole vielä CSC-tunnusta, rekisteröi itsellesi tunnus CSC:n asiakasportaalissa. Tunnistaudu rekisteröinnin yhteydessä Haka-tunnuksellasi. Saat kuittauksen sähköpostilla muutamassa minuutissa.
2. Hae projektia Resurssit ja hakemukset -sivulla. Saat kuittauksen projektin luomisesta sähköpostilla muutamassa minuutissa.
3. Hae projektille IDA-säilytystilaa IDA-hakemuksella (mene SUIssa kohtaan Sähköinen asiointi ja valitse Resurssit ja hakemukset, valitse Resurssit -valikosta Tallennus ja Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA).

Valitse kohdasta Tallennuskiintiön omistaja oma organisaatiosi. Vaihtoehtoisesti, jos haet IDA-käyttöoikeutta (max 2 teratavua) Suomen Akatemian rahoituspäätökseen perustuen, valitse Suomen Akatemia. Vain Suomen Akatemian projektien tulee täyttää Rahoituspäätöksen numero jonka voi tarkistaa Akatemian sivuilta.

Syötä kenttään Haettavan tallennuskiintiön koko haluttu säilytystilan koko pelkkänä numerona gigatavuissa.

Saat kuittauksen sähköpostilla, kun organisaation IDA-yhteyshenkilö on käsitellyt hakemuksesi.
4. Kirjaudu palveluun Hakalla tai CSC-tunnuksellasi osoitteessa ida.fairdata.fi.

Lisää käyttäjä olemassaolevaan IDA-tilaan

Projektin vastuuhenkilö voi lisätä CSC-tunnuksen itselleen luoneita käyttäjiä IDA-säilytystilaan CSC:n asiakasportaalissa (SUI).

1. Kirjaudu asiakasportaaliin ja valitse haluamasi projekti Omat projektit -näkymässä. Valitse muokkaa projektia sivun oikeassa alalaidassa.
2. Lisää käyttäjä syöttämällä sähköpostiosoite kohtaan katsele jäseniä. Lisäämisestä lähtee ilmoitus lisätylle käyttäjälle. Huomaa, että sähköpostin tulee olla sama kuin kutsutun käyttäjän CSC-tunnukseen liitetty sähköposti.
3. Kutsuttu käyttäjä hyväksyy liittämisensä projektiin Hyväksynnät -näkymässä. Käyttäjä saa kuittauksen muutamassa minuutissa, ja tieto tulee myös vastuuhenkilölle.
4. Kutsuttu käyttäjä hyväksyy IDA-palvelun käyttöehdot Hyväksynnät -näkymässä. Mikäli hyväksyntämahdollisuutta ei heti näy, lataa sivu uudelleen. Kutsuttu käyttäjä saa vahvistuksen IDA-käyttöoikeudestaan käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen.

Käyttäjän projektijäsenyyden voi vastaavasti poistaa projektin tietojen muokkausnäkymässä painamalla poistettavan käyttäjän sähköpostiosoitteen oikealla puolella olevaa ruksia.

Apua saat aina asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu (a) csc.fi, 09 457 2821.