IDA – Turvallista säilytystä Fairdatassa julkaistavalle tutkimusdatalle

Fairdata IDA (ida.fairdata.fi) on Suomen korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tarjottava turvallinen ja jatkuva Fairdata-kokonaisuuteen kuuluva tutkimusdatan säilytyspalvelu. Palvelu on käyttäjilleen maksuton.

IDA soveltuu datan tallentamiseen, järjestelyyn ja datan jakamiseen käyttäjäryhmän kesken sekä datan säilyttämiseen muuttumattomassa tilassa. Palvelun käyttö edellyttää että tallennettu data kuvaillaan tutkimusaineistoksi Fairdata Qvain-työkalulla. Kuvaillun datan voi avata Qvain-työkalulla avoimesti muiden ladattavaksi tai sen saatavuutta voi rajoittaa. Aineistojen omistajat päättävät itse tiedostojensa avoimuudesta ja käyttöpolitiikasta.

IDA-palvelu säilyttää palvelua hyödyntävien organisaatioiden tutkimusprojektien tallentaman tutkimusdatan käyttöehtojen mukaan toimittaessa toistaiseksi tai kunnes se siirretään pitkäaikaissäilytykseen Fairdata PAS-palveluun.

  • Ennen kuin IDAan tallennettu data voidaan avata, sille lisätään kuvailutietoja Qvain-työkalulla.
  • Qvaimella julkaistu tutkimusaineisto saa laskeutumissivun Etsin-palveluun ja pysyvän tunnisteen. Fairdata-palveluissa luotua ja avattua tutkimusaineistoa voidaan uudelleenkäyttää ja siihen voidaan viitata pysyvän tunnisteen avulla. Julkaistun tutkimusaineiston tiedostot voidaan asettaa muiden ladattavaksi avoimesti, tai aineistosta voidaan julkaista vain metadata.

IDAa voi käyttää helppokäyttöisen selainkäyttöliittymän lisäksi komentorivityökaluin. Lue lisää eri käyttöliittymistä palvelun käyttöoppasta.

Tietoa IDAn huoltokatkoista.

Lisätietoja

Alla kaksi esittelyvideota IDA-palvelusta. Lue videoiden tekstiversiot.

Yhteystiedot

CSC:n asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00

IDA on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.