Qvaimen käyttöopas

SISÄLLYS

KÄYTÖN ALOITUS

Tutkimusaineiston metatietotyökalu Qvain löytyy osoitteesta qvain.fairdata.fi. Palveluun pääsee myös osoitteesta etsin.fairdata.fi yläreunan ”Lisää/muokkaa aineistoja”-painikkeen kautta.

Ennen kuin aloitat Qvaimen käytön, luo itsellesi CSC-tunnus.

Voit tämän jälkeen kirjautua sisään palveluun osoitteessa qvain.fairdata.fi käyttämällä joko Haka-tunnustasi tai henkilökohtaista CSC-tunnustasi.

IDAssa, Qvaimessa ja Etsimessä on käytössä yhteinen kertakirjautuminen (single sign-on, SSO). Tämä tarkoittaa, että kirjaudut kerralla kaikkiin näihin Fairdata-palveluihin, kun kirjaudut kerran sisään IDAn, Qvaimen tai Etsimen kautta. Samoin uloskirjautuminen kirjaa sinut ulos kaikista edellä mainituista palveluista.

Kirjautuaksesi sisään Qvaimeen, klikkaa ”Kirjaudu”-painiketta sisäänkirjautumissivun oikeassa yläkulmassa, valitse CSC Login tai Haka Login ja seuraa annettuja ohjeita.

Huomaa, että henkilökohtaista CSC-asiakastiliä hallinnoidaan MyCSC:n kautta (tilin luominen, CSC-tunnuksen salasanan vaihtaminen).


ETUSIVU

Qvaimen etusivulla listataan kaikki palveluun lisäämäsi aineistot. Etusivulta voit joko lisätä uuden aineiston tai voit muokata olemassaolevaa aineistoa.

Uuden aineiston luominen

Voit lisätä uuden aineiston painamalla etusivun ”Lisää uusi aineisto”-painiketta tai klikkaamalla sivun yläreunasta ”Luo aineisto”.

 

Ruudunkaappaus Qvain-palvelun etusivulta, jossa on ympyröitynä punaisella Luo aineisto ja Lisää uusi aineisto -painikkeet.

 

Aineistolistaus

Aineistolistauksessa näet kunkin aineiston nimen oikealla puolella seuraavat tiedot: aineistolle asetettu otsikko, aineiston tila ja aineiston luomisajankohta. Näiden tietojen oikealta puolelta löydät kullekin aineistolle tarjolla olevat toiminnot.

 

Kuvankaappaus Qvaimen etusivusta, jossa näkyy aineistolistauksen eri kolumnit.

 

Voit suodattaa aineistolistausta aineiston nimen mukaan käyttämällä aineistolistauksen yläpuolella olevaa hakukenttää.

Aineiston tila on joko ”Julkaistu” tai ”Luonnos”. Aineisto, jonka tila on ”Julkaistu” näkyy julkisesti kaikille Etsimessä. Aineisto, jonka tila on ”Luonnos”, näkyy vain aineiston luoneelle henkilölle, kun hän on kirjautunut Etsimeen.

Jos aineistosta on luotu useampi kuin yksi versio, näkyvät vanhat versiot aineistolistauksessa aineiston uusimman version alla. Näet ne klikkaamalla aineiston nimen alta ”Näytä X versio lisää”-valintaa. Kaikkia ainestoversioita voi muokata.

 

Kuvankaappaus Qvaimen etusivulta, jossa on punaisella merkittynä aineistolistauksen Näytä 2 versiota lisää -kohta.

 

Kun aineistoa menee katselemaan Etsimen haun kautta, Etsin näyttää oletuksena aineiston uusimman version, josta voi siirtyä katselemaan vanhempia aineistoversioita.

Etusivun aineistolistauksen ”Toiminnot”-kohdassa voit

  • Muokata julkaistua tai luonnostilassa olevaa aineistoa painamalla ”Muokkaa”-painiketta.
  • Katsella, miltä aineisto näyttää tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsimessä painamalla ”Katso Etsimessä”-painiketta.
  • Luoda uuden aineiston käyttäen mallipohjana olemassa olevaa aineistoasi painamalla ”Käytä mallina”-painiketta ”Lisää”-pudotusvalikon alta. Qvain kopioi tällöin kaikki kuvailutiedot valitsemastasi aineistosta uuden aineiston kenttiin valmiiksi. Huom: Aineistoon liitetyt tiedostot eivät siirry mallipohjan avulla luotuun uuteen aineistoon.

Kuvankaappaus Qvaimen etusivulta, jossa aineistolistauksessa näkyy Lisää-pudotusvalikon Käytä mallina -vaihtoehto punaisella ympyröitynä.

  • Luoda uuden version aineistosta painamalla ”Luo uusi versio”-painiketta ”Lisää”-pudotusvalikosta. Huom: Kun luot aineistosta uuden version, aineiston vanhat versiot jäävät näkyviin julkisesti ellet erikseen poista niitä.
  • Poistaa aineiston kokonaan painamalla ”Poista”-painiketta. Jos poistat luonnostilassa olevan aineiston, aineisto poistuu pysyvästi. Jos taas poistat jo julkaistun aineiston, se poistetaan Etsimen hakutuloksista eikä sitä enää voi nähdä Qvaimessa. Poistetulle aineistolle jää kuitenkin julkinen kuvailusivu Etsimeen (muistosivu). Tälle sivulle löytää aineiston pysyvän tunnisteen kautta.

AINEISTON KUVAILU

Alta löydät ohjeet aineiston kuvailutietojen täyttämiseen. Pakolliset kentät on merkitty Qvaimen kuvailunäkymässä asteriskilla (*).

Qvaimen kentät


AINEISTON TALLENTAMINEN LUONNOKSENA

Voit tallentaa syöttölomakkeelle täyttämäsi tiedot luonnoksena klikkaamalla näkymän yläreunasta ”Tallenna luonnos”. Kun tallennat aineiston luonnoksena, voit esikatsella Fairdata-palveluihin kirjautuneena käyttäjänä Etsimessä, eikä se näy muille.

    • Kuvankaappaus Qvaimen aineiston luomislomakkeen Tallenna luonnos -painikkeesta.

AINEISTON JULKAISEMINEN

Klikkaa kuvailunäkymän yläreunasta ”Julkaise aineisto”, kun haluat julkaista aineistosi. Julkaisun jälkeen aineistosi näkyy Etsimessä (etsin.fairdata.fi) ja voit halutessasi muokata sen kuvailutietoja Qvaimessa. Huomaa, että vain kasvavan aineiston tiedostoja voi lisätä julkaisemisen jälkeen. Muuten aineiston tiedostoja ei voi muokata muuten kuin luomalla aineistosta uuden version.

Kuvankaappaus Qvaimen aineiston luomislomakkeen Julkaisen aineisto -vaihtoehdosta

Qvaimella julkaistujen aineistojen kuvailutiedot lisensoidaan CC0 lisenssillä. Itse aineiston lisenssi voidaan määritellä kohdassa ”Lisenssi”.


AINEISTON TIETOJEN MUOKKAAMINEN

Voit muokata julkaistun tai luonnoksena tallennetun aineiston tietoja. Muokkaa aineistoa klikkaamalla ”Muokkaa”-painiketta Qvaimen etusivun aineistolistauksessa haluamasi aineiston kohdalla.

Kuvankaappaus Qvaimen etusivulta, jossa on merkitty punaisella Muokkaa-painike aineistolistauksessa.

Voit muokata minkä tahansa aineiston kuvailutietoja vapaasti. Jos olet liittänyt julkaisuun aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, et voi poistaa tai lisätä tiedostoja aineistoosi tekemättä aineistostasi ensin uutta versiota. (Poikkeuksena tähän ovat kasvavat aineistot, joihin voi lisätä tiedostoja.)

Voit tehdä aineistostasi uuden version valitsemalla aineistolistauksen ”Lisää”-pudotusvalikon alta ”Luo uusi versio”.

Voit julkaista tehdyt muutokset tai tallentaa ne luonnoksena. Luonnoksena tallennetut muutokset aineiston tietoihin näkyvät Etsimessä vain sinulle kirjautuneena käyttäjänä, kun taas julkaistut muutokset näkyvät Etsimessä julkisesti.