Fairdata-demoympäristö

Fairdata-demoympäristö on tarkoitettu Fairdata-kokonaisuuteen kuuluvien palvelujen käytön väliaikaiseen kokeilemiseen ja demoamiseen.

Fairdata-demoympäristön demotunnuksilla voi kokeilla tallentaa ja jäädyttää dataa IDA-palvelun demoversioon tunnuskohtaiseen demoprojektiin (ida.demo.fairdata.fi), kuvailla jäädytettyä dataa Qvain-työkalun demoversiolla (qvain.demo.fairdata.fi) sekä katsella ja ladata julkaistuja aineistoja Etsin-palvelun demoversiossa (etsin.demo.fairdata.fi). Qvaimen demoversiolla voi myös harjoitella kuvailemaan aineistoja, joiden datat sijaitsevat Fairdatan ulkopuolella tai joihin ei liitetä dataa.

Demoympäristössä voi harjoitella myös Metax End User API -rajapinnan (metax.demo.fairdata.fi) käyttöä.

Fairdatan demoympäristöön voi pyytää erillisiä Fairdata PAS-demotunnuksia, joilla voi kokeilla aineistojen viemistä Fairdata-PAS-palvelun demoversioon.

Fairdata-demoympäristö ei säilytä mitään dataa  tai metatietoja pysyvästi, vaan sen käyttö on aina luonteeltaan väliaikaista. Fairdata-demoympäristö ei luo ja anna aineistoille oikeita pysyviä tunnisteita.

Fairdata-demoympäristön kokeilussa voit hyödyntää soveltuvin osin Fairdata-käyttöoppaita.

Saatavuus

Fairdata-demoympäristölle on määritelty tuotantoympäristöä alemmat saatavuustavoitteet (parhaan kyvyn mukainen saatavuus, best effort). Demoympäristön sisältämä data voidaan milloin tahansa poistaa. Fairdata-demoympäristön toimivuutta kokonaan tai osittain ei taata.

Käyttöönotto

Fairdata-demoympäristö on saatavilla internetissä. Ympäristö on tarkoitettu suomalaisille korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille sekä niiden yhteistyökumppaneille palvelujen käyttöpolitiikan kuvaamalla tavalla. Fairdata-demoympäristöä käytetään demotunnuksilla, jotka voi pyytää käyttöönsä CSC:n asiakaspalvelun kautta (servicedesk@csc.fi). Pyyntöön liitetään mukaan lyhyt kuvaus tunnusten käyttötarkoituksesta ja ajankohdasta, milloin tunnuksia tarvitaan. Kirjautuminen tapahtuu CSC Login -toiminnon kautta. Tunnukset ovat voimassa sovitun ajan, joka on enimmillään 2 viikkoa. Tunnuksien voimassaolon päätyttyä niihin liittyvä data Fairdata-demoympäristössä voidaan poistaa, eikä tunnuksilla voi enää kirjautua palveluihin.

Käyttäjän vastuut

Käyttäjien ei tule viedä Fairdata-demoympäristöön henkilötietoja tai sisältöä, joka ei saa olla julkisesti kaikkien nähtävillä. Käyttäjä on vastuussa siitä, että sisältö, jonka hän on tallentanut tai jota hän välittää Fairdata-demoympäristön kautta, on kaikkien soveltuvien lakien ja määräysten mukaista.

Yhteystiedot

CSC:n asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@csc.fi
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00