Etsin -palvelun avulla voit etsiä Fairdata-palveluihin tallennettuja tutkimusaineistoja ja niiden kuvailutietoja. Näytämme Etsimessä tutkimusaineistojen kuvailutietoja myös muista lähteistä.
Palvelu sisältää tutkimusaineistoja eri tieteenaloilta.

Palvelussa olevissa metatiedoissa kuvaillaan aineistoja ja kerrotaan esimerkiksi kuka aineiston on tuottanut, mitä se käsittelee, missä formaatissa se on ja millaisin ehdoin sitä saa käyttää.

Julkaistut aineistojen kuvailutiedot ovat kaikille avoimia. Aineiston omistaja päättää miten ja kuka pääsee itse tutkimusdataan käsiksi. Suosittelemme myös itse tutkimusdatan julkaisemista avoimena aina kun mahdollista. Aineistoja voi kuvailla ja julkaista Etsimeen Qvain-palvelussa.

Jos haluat hyödyntää aineistojen hakuun avointa rajapintaa, tutustu Metaxin sivuihin.

Aineistoihin viittaaminen

Aineistoihin pitää luonnollisesti myös viitata, kun niitä hyödyntää tutkimuksessa. Käytä silloin aina aineiston pysyvää tunnistetta, joka useimmiten on DOI tai URN. Tunnisteen löydät aineiston kuvailusivun oikealla olevasta paneelista. Tunnisteen käyttäminen varmistaa oikean aineiston löytymisen myöhemminkin, sillä se toimii aina linkkinä oikean aineistoversion kuvailusivulle. Kerro aina viittauksessa myös aineiston muut perustiedot. Aineiston kuvailusivuilta löydät malliviittauksia.

Haravoidut ja API-rajapinnan kautta tuodut aineistokuvailut

Etsin sisältää muualta kopioituja ja tuotuja aineistonkuvailuja. Kuvailusivulla olevan linkin kautta pääset aineiston alkuperäiselle kuvailusivulle. Sieltä löydät myös täydelliset kuvailutiedot aineistosta.

Yhteydenotot ja käyttöluvat

Mikäli aineistoon pääsyä on rajoitettu, voit pyytää käyttölupaa yhteydenottolomakkeen avulla. Aineston käytössä auttaa useimmiten aineiston kuraattori. Jos sinulla on kysymyksiä aineiston sisältöön liittyen, suosittelemme olemaan yhteydessä aineiston tekijään.

Yhteystiedot

CSC:n asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00

Etsin on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.