Etsin -palvelun avulla voit etsiä tutkimusaineistoja ja niiden metatietoja Fairdata-palveluista. Näytämme Etsimessä tutkimusaineistojen kuvailutietoja myös muista lähteistä, tällä hetkellä Tietoarkistosta, Kielipankista, Jyväskylän yliopiston JYX-julkaisuarkistosta, Aalto yliopiston ACRIS-tutkimustietojärjestelmästä ja SYKEstä.

Palvelussa olevissa metatiedoissa kuvaillaan aineistoja, esimerkiksi kerrotaan kuka aineiston on tuottanut, mitä se käsittelee, missä formaatissa se on ja millaisin ehdoin sitä saa käyttää. Palvelussa voit hakea ja löytää tutkimusaineistoja eri tieteenaloilta.

Julkaistut aineistojen kuvailutiedot ovat kaikille avoimia. Aineiston omistaja päättää miten ja kuka itse tutkimusaineistoon pääsee käsiksi. Suosittelemme myös itse tutkimusdatan julkaisemista avoimena aina kun mahdollista. Aineistoja voi kuvailla ja julkaista Etsimeen Qvain-palvelussa.

Jos tarvitset avointa rajapintaa tutustu Metaxin sivuihin.

Aineistoihin viittaaminen

Aineistoihin pitää luonnollisesti myös viitata kun niitä hyödyntää tutkimuksessa. Käytä silloin aina myös aineiston pysyvää tunnistetta, joka useimmiten on DOI tai URN. Tunnisteen löydät aineiston kuvailusivun oikealla olevasta paneelista. Tunnisteen käyttäminen varmistaa oikean aineiston löytymisen myöhemminkin, sillä se toimii aina linkkinä oikean aineistoversion kuvailusivulle. Kerro aina viittauksessa myös aineiston muut perustiedot. Kuvailusivuilla on myös malliviittaus.

Haravoidut ja API-rajapinnan kautta tuodut aineistokuvailujen metatiedot

Etsimessä on myös muualta kopioituja ja tuotuja aineistonkuvailuja. Linkin kautta pääset aineiston alkuperäiselle kuvailusivulle. Sieltä löydät myös täydelliset kuvailutiedot aineistosta.

Yhteydenotot ja käyttöluvat

Mikäli aineistoon pääsyä on rajoitettu voit pyytää käyttölupaa klikkaamalla kyseistä nappia. Voit myös olla yhteydessä tahoihin, joiden yhteystiedot on rekisteröity Fairdata-palveluihin yhteydenottolomakkeen avulla. Käyttöönsaannissa auttaa useimmiten aineiston kuraattori. Jos sinulla on kysymyksiä aineiston sisältöön liittyen, kannattaa usein olla yhteydessä tekijään.

Yhteystiedot

CSC:n asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00

Etsin on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.