IDA palvelukuvaus

IDA on käyttäjilleen maksuton tutkimusdatan säilytyspalvelu, joka mahdollistaa tutkimusdatan säilytyksen turvallisesti. Palvelu on suunnattu Suomen korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja Suomen Akatemian rahoittamille tutkijoille tutkimusdatan säilytykseen ja jakeluun. Käyttäjät kuuluvat palvelussa yhteen tai useampaan projektiin. Samassa projektissa voi olla käyttäjiä eri organisaatioista.

Palvelu on tarkoitettu tutkimusdatan ja siihen liittyvien materiaalien säilytykseen. IDAa ei suositella käytettäväksi datalle, joita vielä prosessoidaan aktiivisesti tai siirretään usein palvelun ja toisen ympäristön välillä. Palvelua ei ole tarkoitettu käytettäväksi arkaluonteisia henkilötietoja sisältävän datan säilytykseen. Palveluun tallennettu data säilytetään Suomessa ja palvelun tietoturvasta huolehditaan palvelun tuottajan standardien mukaisesti.

Käyttäjät voivat merkitä datansa säilytettäväksi palvelussa ”Jäädytettynä”, jolloin data voidaan säilyttää eheänä ja muuttumattomana palvelussa. Data kahdennetaan erilliselle fyysiselle tallennusmedialle ja sen eheyden varmistamiseksi sille lasketaan tarkistussumma. Data pidetään helposti asiakkaan saatavilla. Aineistojen omistajat päättävät itse tiedostojensa avoimuudesta ja käyttöpolitiikasta.

IDA perustuu avoimen lähdekoodin ohjelmistoon. Palvelun käyttö edellyttää CSC-asiakastunnuksen luomista. IDAan tunnistaudutaan joko Haka-tunnuksella tai CSC:n asiakastunnuksella.

IDA-palvelun huolto tapahtuu joka kuukauden kolmantena keskiviikkona. Tänä aikana palvelu ei ole käytettävissä. Käyttäjille lähetetään sähköpostimuistutus ennen huoltokatkon alkua ja huoltokatkon päätyttyä.

IDA on opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämä palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

CSCn asiakaspalvelu:
asiakaspalvelu (a) csc.fi
+358 9 457 2821
Arkipäivisin klo 8.30 – 16.00