SISÄLLYS
- Käytön aloitus
- Etusivu
- Aineiston kuvailu
- Aineiston tallentaminen luonnoksena
- Aineiston julkaiseminen
- Aineiston tietojen muokkaaminen
KÄYTÖN ALOITUS
Tutkimusaineiston metatietotyökalu Qvain löytyy osoitteesta qvain.fairdata.fi. Palveluun pääsee myös osoitteesta etsin.fairdata.fi yläreunan Lisää/muokkaa aineistoja-painikkeen kautta.
Ennen kuin aloitat Qvaimen käytön, Luo itsellesi CSC-tunnus.
Voit tämän jälkeen kirjautua sisään palveluun osoitteessa qvain.fairdata.fi käyttämällä joko Haka-tunnustasi tai henkilökohtaista CSC-tunnustasi.
IDAssa, Qvaimessa ja Etsimessä on käytössä yhteinen kertakirjautuminen (single sign-on, SSO). Tämä tarkoittaa, että kirjaudut kerralla kaikkiin näihin Fairdata-palveluihin, kun kirjaudut kerran sisään IDAn, Qvaimen tai Etsimen kautta. Samoin uloskirjautuminen kirjaa sinut ulos kaikista edellä mainituista palveluista.
Kirjautuaksesi sisään Qvaimeen, klikkaa Kirjaudu-painiketta sisäänkirjautumissivun oikeassa yläkulmassa, valitse CSC Login tai Haka Login ja seuraa annettuja ohjeita.
Huomaa, että henkilökohtaista CSC-asiakastiliä hallinnoidaan MyCSC:n kautta (tilin luominen, CSC-tunnuksen salasanan vaihtaminen).
ETUSIVU
Qvaimen etusivulla listataan kaikki palveluun lisäämäsi aineistot. Etusivulta voit joko lisätä uuden aineiston tai voit muokata olemassaolevaa aineistoa.
Uuden aineiston luominen
Voit lisätä uuden aineiston painamalla etusivun Lisää uusi aineisto –painiketta tai tai klikkaamalla sivun yläreunasta Luo aineisto.
Aineistolistaus
Aineistolistauksessa näet kunkin aineiston nimen oikealla puolella seuraavat tiedot: aineistolle asetettu otsikko, aineiston tila ja aineiston luomisajankohta. Näiden tietojen oikealta puolelta löydät kullekin aineistolle tarjolla olevat toiminnot.
Voit suodattaa aineistolistausta aineiston nimen mukaan käyttämällä aineistolistauksen yläpuolella olevaa hakukenttää.
Aineiston tila on joko Julkaistu tai Luonnos. Aineisto, jonka tila on Julkaistu näkyy julkisesti kaikille Etsimessä. Aineisto, jonka tila on Luonnos, näkyy vain aineiston luoneelle henkilölle, kun hän on kirjautunut Etsimeen.
Jos aineistosta on luotu useampi kuin yksi versio, näkyvät vanhat versiot aineistolistauksessa aineiston uusimman version alla. Näet ne klikkaamalla aineiston nimen alta Näytä X versio lisää -valintaa. Kaikkia ainestoversioita voi muokata.
Kun aineistoa menee katselemaan Etsimen haun kautta, Etsin näyttää oletuksena aineiston uusimman version, josta voi siirtyä katselemaan vanhempia aineistoversioita.
Etusivun aineistolistauksen Toiminnot-kohdassa voit
- Muokata julkaistua tai luonnostilassa olevaa aineistoa painamalla Muokkaa-painiketta.
- Katsella, miltä aineisto näyttää tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsimessä painamalla Katso Etsimessä –painiketta.
- Luoda uuden aineiston käyttäen mallipohjana olemassa olevaa aineistoasi painamalla Käytä mallina -painiketta Lisää-pudotusvalikon alta. Qvain kopioi tällöin kaikki kuvailutiedot valitsemastasi aineistosta uuden aineiston kenttiin valmiiksi. Huom: Aineistoon liitetyt tiedostot eivät siirry mallipohjan avulla luotuun uuteen aineistoon.
- Luoda uuden version aineistosta painamalla Luo uusi versio –painiketta Lisää-pudotusvalikosta. Huom: Kun luot aineistosta uuden version, aineiston vanhat versiot jäävät näkyviin julkisesti ellet erikseen poista niitä.
- Poistaa aineiston kokonaan painamalla Poista-painiketta Lisää-pudotusvalikosta. Jos poistat Luonnos-tilassa olevan aineiston, aineisto poistuu kokonaan pysyvästi. Jos taas poistat Julkaistu-tilassa olevan aineiston, se poistetaan Etsimen hakutuloksista eikä sitä enää voi nähdä Qvaimessa. Poistetulle aineistolle jää kuitenkin julkinen kuvailusivu Etsimeen (muistosivu). Tälle sivulle löytää aineiston pysyvän tunnisteen kautta.
AINEISTON KUVAILU
Alta löydät ohjeet aineiston kuvailutietojen täyttämiseen. Pakolliset kentät on merkitty Qvaimen kuvailunäkymässä asteriskilla (*).
Qvaimen kentät
Otsikko: Aineistosi nimi. Nimen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Syötä otsikko vähintään yhdellä kielellä.
Kuvaus: Aineiston kuvaus. Kuvauksen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Syötä kuvaus vähintään yhdellä kielellä.
Julkaisupäivämäärä: Aineiston muodollinen julkaisupäivämäärä. Jos jätät kentät tyhjäksi, julkaisupäivämääräksi täytetään se päivämäärä, jolloin kuvailutiedot tallennetaan ensi kerran.
Muut tunnisteet: Jos aineistollesi on jossakin toisessa palvelussa jo luotu pysyvä tunniste (yleensä DOI), syötä se tähän. Se näkyy linkkinä Etsimessä. Huom: Qvain generoi automaattisesti pysyvän tunnisteen (URN tai DOI) aineistollesi. Syötä tunniste tähän vain, jos aineistollasi on jo jossain muualla aiemmin generoitu tunniste.
Tieteenala: Valitse aineistollesi tieteenala pudotusvalikosta. Valittavissa ovat opetus- ja kulttuuriministeriön viralliset tieteenalat.
Aineiston kieli: Valitse mitä kieltä kerätty aineisto sisältää. Voit lisätä useita kieliä. Valittavissa ovat ISO639-3 koodiston mukaiset kielet.
Avainsanat: Avainsanat ovat vapaita hakusanoja aineistollesi. Syötä vähintään yksi avainsana. Avainsanat vaikuttavat aineistosi löytymiseen Etsimen haulla. Voit syöttää avainsanat yksitellen tai pilkulla eroteltuna. Lisää avainsanat painamalla Enter tai valitsemalla Lisää avainsana.
Asiasanat: Valitse aineistolla asiasanat pudotusvalikosta. Qvain ehdottaa asiasanoja sitä mukaa, kun kirjoitat kenttään tekstiä. Kaikille asiasanoille löytyy käännökset englanniksi ja ruotsiksi. Valittavissa ovat Finton ylläpitämän KOKO-ontologian termit.
Lisätyt toimijat: Tutkimukseen tai aineiston tekemiseen osallistuneet henkilöt tai organisaatiot. Yksittäisellä toimijalla voi olla useampi rooli. Aineistolle tulee lisätä vähintään yksi Tekijä ja Julkaisija. Pääset lisäämään toimijoita Lisää uusi toimija -painikkeella.
- Valitse ensin, onko toimija henkilö vai organisaatio
- Valitse sen jälkeen toimijan rooli (voit valita kerralla useita, jos samalla toimijalla on eri rooleja).
- Täytä muut tiedot
- Jos kyseessä on henkilö, organisaatio on pakollinen tieto
Voit muokata tai poistaa jo lisättyjä toimijoita kunkin toimijan kohdalla löytyvistä muokkaa ja poista -painikkeista.
Lisenssi: Lisenssi määrittelee, miten aineistoa voi käyttää. Oletuksena on valittuna tutkimusaineistoille suositeltu CC BY 4.0. Lisenssitieto on pakollinen. Valittavissa ovat yleisimmät lisenssit. Jos et kuitenkaan löydä aineistollesi sopivaa lisenssiä, voit valita joko Ei määritelty tai Muu (URL). Valitsemalla Muu (URL) voit syöttää itse kyseisen linssin määrittelevän verkkosivun URL-osoitteen, josta selviää kyseisen lisenssin tiedot.
Pääsyoikeus: Tämä kenttä määrittelee, miten julkaistuun aineiston liitetyt tiedostot saa käyttöönsä. Tämä kenttä ei vaikuta aineiston kuvailutietojen (metadata) näkyvyyteen. Vaikka pääsyoikeutta tiedostoihin olisi rajoitettu, näkyvät julkaistun aineiston kuvailutiedot Etsimessä.
-
-
- Avoin: Aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa.
- Embargo: Aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa erikseen määrittelemästäsi päivämäärästä lähtien. Jos jätät päivämäärä jätetään tyhjäksi, ei tiedostoja pääse lataamaan koskaan. Jos valitset Embargo, ilmestyy lomakkeelle kenttä, johon voit määritellä embargon päättymisajankohdan (ko. ajankohdasta alkaen data on saatavilla).
- Vaatii kirjautumisen Fairdata-palvelussa: Tiedostoja pääsee vapaasti lataamaan, jos on kirjautunut Fairdata-palveluihin (vaatii tällä hetkellä tunnistautumisen joko Haka– tai CSC-tunnuksella).
- Saatavuutta rajoitettu: Aineistoon liitettyjä tiedostoja ei voi ladata lainkaan.
-
Jos valitset pääsyoikeudeksi minkä tahansa muun vaihtoehdon kuin Avoin, ilmestyy lomakkeelle Saatavuutta rajoitettu -kenttä, johon sinun tulee määritellä, minkä perusteella saatavuutta on rajoitettu. Tämä tieto näytetään myös Etsimessä.
Maantieteellinen kattavuus: Alue, jonka aineisto kattaa (esimerkiksi paikat, joissa on tehty havaintoja).
Ajallinen kattavuus: Ajanjakso, jonka aineisto kattaa (esimerkiksi aika jolloin on tehty havaintoja). Voit lisätä useampia ajanjaksoja. Ajanjakso lisätään painamalla ”Lisää ajallinen kattavuus”-painiketta. Voit syöttää tiedon joko valitsemalla ajanjakson kalenterista tai kirjoittamalla alkamis- ja päättymispäivämäärät suoraan kenttiin muodossa ”pp.kk.vvvv”, esim. ”23.03.2021”.
Viittaukset toiseen resurssiin: Viittaukset muihin aineistoihin, julkaisuihin tai muihin resursseihin, jotka auttavat ymmärtämään ja käyttämään tätä tutkimusaineistoa.
Infrastruktuuri: Palvelut tai työkalut, joita aineiston tuottamisessa on hyödynnetty. Voit hakea vaihtoehtoja alkamalla kirjoittamaan infrastruktuurin nimeä tekstikenttään.
Historiatiedot (provenienssi): Tapahtuma tai toiminta, jonka kohteena aineisto oli.
Projekti: Projekti, jonka tuotoksena aineisto on luotu.
- Lisää projektin otsikko: Projektin nimi. Nimen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Otsikko on syötettävä vähintään yhdellä kielellä.
- Yksilöivä tunniste: Yksiselitteinen viittaus resurssiin tietyssä kontekstissa. On suositeltavaa käyttää virallisen tunnistamisjärjestelmän mukaisesta tunnistetta.
- Rahoitustunniste: Projektin uniikki rahoitustunniste.
- Rahoitustyyppi: Voit valita aineiston rahoitustyypin pudotusvalikosta.
- Organisaatio: Organisaatio(t), jotka ovat olleet osallisena projektissa. Voit valita organisaation pudotusvalikosta tai syöttää organisaatiotiedon käsin.
- Rahoittajaorganisaatio: Voit valita rahoittajaorganisaation pudotusvalikosta tai syöttää tiedon käsin. Valitse myös organisaation rooli projektin avustajana Organisaation rooli -kohdasta.
Tiedostolähde
Ennen kuin voit liittää tiedostoja aineistoosi, sinun tulee valita, linkitätkö tiedostoja IDAsta vai annatko ulkopuolisen palvelun URL-osoitteet, joista tiedostot löytyvät. Valinta tehdään alasvetovalikosta valitsemalla joko IDA tai Ulkoinen lähde.
Fairdata IDA tiedostot
Jos liität aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, valitse ensin projekti IDAssa. Näet tämän jälkeen projektin jäädytetyt tiedostot ja hakemistot. Valitse ne tiedostot ja hakemistot, jotka haluat liittää aineistoosi. Jos liität aineistoon hakemiston, kaikki sen alla olevat tiedostot liitetään aineistoon. Tiedostoja voi valita yhdestä projektista per aineisto. Nämä valitut tiedostot ovat aineiston julkaisun jälkeen ladattavia Etsimen kautta, mikäli tiedostojen lataamiselle ei ole asetettu rajoituksia kohdassa Pääsyoikeus.Huom: Jos palautat jäädytettyjä tiedostoja valmistelualueelle tai poistat jäädytettyjä tiedostoja IDAssa, rikot samalla pysyvästi niihin tehdyt viittaukset julkaistuissa aineistoissa.
DOI-tunniste
Jos liität aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, voit muodostaa sille DOI-tunnisteen (oletuksena käytössä on URN-tunniste). Kun olet valinnut tiedostolähteeksi IDA -palvelun, tulee näkyviin valinta, jonka ruksimalla saat aineistollesi DOI-tunnisteen. Tämä tunniste generoidaan automaattisesti, kun julkaiset aineistosi. Jos DOI-tunnistetta ei valita, oletuksena aineistolle muodostetaan URN-tunniste.Kumpikin tunniste alkaa resolvoitumaan (toimimaan http-muodossa linkkinä) aineistoosi seuraavana päivänä aineiston julkaisusta.
Kasvava aineisto
Kasvavalla aineistolla tarkoitetaan aineistoa, johon on tarkoitus lisätä tiedostoja aineiston julkaisun jälkeen. Kun aineisto on merkitty kasvavaksi, siihen voidaan lisätä tiedostoja julkaisun jälkeen ilman, että aineistosta tarvitsee luoda uutta versiota uudella tunnisteella.
Kasvavat aineistot ovat merkitty selvästi Etsimessä ja käyttäjät osaavat näin huomioida aineiston luonteen siihen viitatessaan.
Huom. kasvavasta aineistosta ei voi poistaa tiedostoja julkaisun jälkeen.
Ulkoinen lähde
Käytä ulkoista lähdettä, kun haluat liittää aineistoon tiedostoja. jotka eivät sijaitse IDA-palvelussa. Lisää tiedostot yksitelle ja ilmoita kullekin tiedostolle nimi ja käyttökategoria. Otsikkotiedon voi syöttää itse. Käyttökategoria valitaan pudotusvalikosta. Kukin näistä tiedostoista lisätään yksitellen, ja tiedostot tulee nimetä ja niiden käyttökategoria valita. Otsikon voi vapaasti antaa, mutta käyttökategoria valitaan valmiista vaihtoehdoista alasvetolaatikosta.
Kullekin tiedostolle on hyvä lisätä myös joko Sivun URL tai Latauslinkki -tieto. Kenttään Sivun URL voi syöttää sellaisen verkkosivun osoite, joka kuvailee tiedoston tai sen lisenssin. Kenttään Latauslinkki voi syöttää linkin, jota painamalla tiedoston lataus alkaa suoraan. Ulkoisessa lähteessä olevat tiedostot eivät tallennu Qvaimeen tai Etsimeen, vaan käyttäjä lataa ne alkuperäisestä tallennuspaikasta.
Kun olet täyttänyt ulkoiseen lähteeseen liittyvät tiedot, paina Lisää ulkoinen lähde -painiketta. Lisätty lähde ilmestyy tällöin Lisätyt ulkoiset tiedostot -kohtaan ja voit tarvittaessa muokata tai poistaa lähteitä samasta listauksesta.
AINEISTON TALLENTAMINEN LUONNOKSENA
Voit tallentaa syöttölomakkeelle täyttämäsi tiedot luonnoksena klikkaamalla näkymän yläreunasta Tallenna luonnos. Kun tallennat aineiston luonnoksena, voit esikatsella Fairdata-palveluihin kirjautuneena käyttäjänä Etsimessä, eikä se näy muille.
AINEISTON JULKAISEMINEN
Klikkaa kuvailunäkymän yläreunasta Julkaise aineisto, kun haluat julkaista aineistosi. Julkaisun jälkeen aineistosi näkyy Etsimessä (etsin.fairdata.fi) ja voit halutessasi muokata sen kuvailutietoja Qvaimessa. Huomaa, että vain kasvavan aineiston tiedostoja voi lisätä julkaisemisen jälkeen. Muuten aineiston tiedostoja ei voi muokata muuten kuin luomalla aineistosta uuden version.
Qvaimella julkaistujen aineistojen kuvailutiedot lisensoidaan CC0 lisenssillä. Itse aineiston lisenssi voidaan määritellä kohdassa Lisenssi.
AINEISTON TIETOJEN MUOKKAAMINEN
Voit muokata julkaistun tai luonnoksena tallennetun aineiston tietoja. Muokkaa aineistoa klikkaamalla Muokkaa-painiketta Qvaimen etusivun aineistolistauksessa haluamasi aineiston kohdalla.
Voit muokata minkä tahansa aineiston kuvailutietoja vapaasti. Jos olet liittänyt julkaisuun aineistoosi tiedostoja IDA-palvelusta, et voi poistaa tai lisätä tiedostoja aineistoosi tekemättä aineistostasi ensin uutta versiota. (Poikkeuksena tähän ovat kasvavat aineistot, joihin voi lisätä tiedostoja.)
Voit tehdä aineistostasi uuden version valitsemalla aineistolistauksen Lisää-pudotusvalikon alta Luo uusi versio.
Voit julkaista tehdyt muutokset tai tallentaa ne luonnoksena. Luonnoksena tallennetut muutokset aineiston tietoihin näkyvät Etsimessä vain sinulle kirjautuneena käyttäjänä, kun taas julkaistut muutokset näkyvät Etsimessä julkisesti.