IDAn pikaopas

Fairdata IDA

 

 

Hae ensin pääsy IDA-palveluun tai liity olemassa olevaan projektiin. Kun sinulla on pääsy IDA-palveluun, voit kirjautua IDA-palveluun osoitteessa ida.fairdata.fi. IDAa voi myös käyttää komentorivityökaluin.

Jokaiselle IDAssa olevalle projektille allokoitu säilytystila on jaettu kahteen erilliseen alueeseen (katso kuva alla):

  • Valmistelualueeseen (kirjoitus/lukuoikeudet), jonne uusi IDA-palveluun tuotava data ladataan ja joka on tarkoitettu tiedostojen keräämiseen ja järjestelyyn, eli valmisteluun ennen jäädytetylle alueelle siirtoa.
  • Jäädytettyyn alueeseen (vain lukuoikeudet), jossa tutkimusdataa säilytetään turvallisesti ja muuttumattomassa tilassa.

Valmistelualueen juurikansion nimi on projektin tunniste, jonka perässä on ”+”-merkki (esim. 2000142+). ”+”-merkki valmistelualueen kansion nimessä muistuttaa datan lisäämisestä tälle alueelle.

Jäädytetyn alueen juurikansion nimi on yksinkertaisesti projektin tunniste, ilman päätettä (esim. 2000142).

Tiedostojen lisääminen palveluun

Siirry klikkaamalla valmistelualueen juurikansioon (kansio, jonka nimi loppuu ”+”-merkkiin) ja klikkaa ”+”-ikonia näkymän yläosassa lisätäksesi tiedostoja palveluun ja/tai luodaksesi alakansiota tarpeen mukaan (katso kuva alla).

Valmistelualueella olevat tiedostot eivät näy muille palveluille eikä niitä voida liittää osaksi tutkimusaineistoja ja julkaista.

Voit halutessasi jakaa IDAsta tiedostoja henkilöille, joilla ei ole käyttäjätunnusta IDA-palveluun. Voit luoda väliaikaisen jakolinkin tiedostoon tai kansioon linkki-jakamisvalikossa (katso kuva alla).

Tiedostojen jäädyttäminen

IDAn valmistelualueelle ladattuja tiedostoja voidaan siirtää jäädytetylle alueelle jäädyttämällä haluttu kansio tai tiedosto jäädytysvalikosta. Jäädytysvalikkoon pääsee klikkaamalla lumihiutaleikonia tiedoston tai kansion kohdalla (katso kuva alla).

Kun haluat julkaista jäädytettyjä tiedostoja

Jäädytetyllä alueella olevat tiedostot voidaan liittää osaksi tutkimusaineistokuvailuja Qvain- tai Qvain Light -työkalulla. Käyttämällä Qvain Light-työkalua saat aineistollesi DOI-tunnisteen.

Huomaa: Tiedostot ovat varsinaisessa säilytyksessä IDAssa vasta kun ne on jäädytetty.

Lue lisää IDAn käyttöoppaasta.

Jos sinulla on kysyttävää palvelusta tai jostakin sen ominaisuudesta, ole hyvä ja ota yhteyttä IDAn käyttäjätukeen osoitteessa asiakaspalvelu (a) csc.fi