DOI tutkimusaineistollesi

Qvain Light tarjoaa mahdollisuuden pyytää, että aineisto saa julkaisuvaiheessa DOI-tunnisteen (oletuksena aineisto saa URN-tunnisteen).

DOI-tunnisteen voi pyytää aineistoille, joka sisältää Fairdata IDA -palveluun tallennettua dataa.

  1. Täytä aineiston kuvailukentät (Qvain Light -ohje). Huomaa, että DOI – tunnisteen saaminen vaatii normaalien pakollisten kenttien lisäksi, DataCiten tietomallin mukaisesti, myös julkaisupäivämäärän (issued date) ja julkaisijan (publisher).
  2. Valitse aineiston tiedostolähteeksi ”IDA”
  3. Laita ruksi kohtaan ”Haluan aineistolleni DOI -tunnisteen (URN -tunnisten sijaan)”
  4. Valitse haluamasi tiedostot (ei pakollinen, voit lisätä tiedostot myöhemminkin – ohjeet datan jäädyttämiseen IDAssa)
  5. JULKAISE

 


Mikä on tunniste? Pysyvä tunniste (PID):

Pysyvä tunniste eli PID on uniikki ja yksiselitteinen koneluettava nimi objektille, tässä tapaukselle tietylle tutkimusaineistolle. Se on myös pysyvä linkki, joka vie aina tutkimusaineiston kuvailusivulle, joka puolestaan sisältää tutkimusaineiston kuvauksen ja esimerkiksi lisenssin. Yleensä pysyvä tunniste on DOI tai URN. Nämä tunnisteet ovat kahden eri järjestelmän tarjoamia ja ne voidaan tunnistaa tunnisteen ensimmäisten kirjaimien perustella.

Jos datasi on julkaistu jossakin muualla kuin Fairdata-palveluissa, voit saada aineistollesi URN -tunnisteen ja kuvailusivun Etsimeen kuvailemalla sen Qvaimella. Kun datasi on tallennettu Fairdata-palvelujen ulkopuolelle, olet itse vastuussa tutkimusaineistoon linkittämäsi datan eheydestä.

Blogikirjoitus CSC:n blogissa: Mitä tutkijan kannattaa tietää pysyvistä tunnisteista