Qvain Light käyttöopas

ETUSIVU

Qvain Lightiin pääsee Etsimen ”Lisää aineisto” painikkeen kautta. Voit kirjoittaa myös suoraan selaimen osoiteriville https://etsin.fairdata.fi/qvain.

Qvain Lightin etusivuna toimii omien aineistojen -listaussivu, jota kautta pääsee muokkaamaan jo julkaistuja aineistoja tai lisäämään uuden.


KIRJAUTUMINEN

Qvain Lightin käyttäminen vaatii kirjautumisen: Qvain Light ohjaa sinut automaattisesti kirjautumissivulle, jos et ole kirjautunut.

Kirjautuaksesi sinun pitää olla rekisteröitynyt CSC käyttäjäksi. Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua joko HAKA-käyttäjätunnuksellasi tai CSC-tunnuksellasi.

Jos et ole vielä rekisteröitynyt CSC käyttäjäksi, mutta sinulla on HAKA-käyttäjätunnus, voit rekisteröityä CSC käyttäjäksi CSC:n asiakasportaalissa (SUI) käyttämällä HAKA-tunnustasi. Jos sinulla ei ole oman organisaatiosi tarjoamaa HAKA-tunnusta, voit hakea CSC -tunnusta tämän linkin kautta.


AINEISTON KUVAAMINEN

Uusi aineisto aloitetaan klikkaamalla ”Luo aineisto” Qvain Ligtin etusivulta.

Qvain Lightin kentät

Otsikko: Aineistosi nimi. Nimen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Vähintään jompikumpi on syötettävä.

Kuvaus: Aineiston kuvaus. Kuvauksen voi syöttää sekä englanniksi ja suomeksi. Vähintään jompikumpi on syötettävä.

Muut tunnisteet: Jos aineistollasi on jo pysyvä tunniste (yleensä DOI), syötä se tähän. Se näkyy linkkinä Etsimessä.

Tutkimusala: Valitse aineistollesi tieteenala

Avainsanat: Vapaat avain(haku)sanat

Toimijat: Anna ainakin 1 tekijä ja julkaisija. Kuraattori ei ole pakollinen.

  • Valitse ensin, onko toimija henkilö vai organisaatio
  • Valitse sen jälkeen toimijan rooli (voit valita kerralla useita, jos sama toimija on tekijä, julkaisuja ja/tai kuraattori)
  • Täytä muut tiedot
   • Jos kyseessä on henkilö, organisaatio on pakollinen tieto

Pääsyoikeus: Pakollinen tieto. Määrittelee sen, saako aineiston sisältämän datan ladata (ei siis liity itse aineiston näkyvyyteen)

  • Open: aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa.
  • Embargo: aineistoosi liitetyt tiedostot ovat kaikkien ladattavissa erikseen määrittelemästäsi ”Date available” päivämäärästä lähtien. Jos jätät ”Date available” -kentän tyhjäksi, ei tiedostoja pääse lataamaan koskaan.
  • Requires applying permission in Fairdata service: Jotta tiedostoja voi ladata, pitää käyttäjän pyytää siihen erikseen lupa. Tämä toiminto on vielä kesken, joten tällä hetkellä tämä vastaa valintaa ”Restricted use” (tiedostoja ei voi ladata lainkaan).
  • Requires login in Fairdata service: Tiedostoja pääsee vapaasti lataamaan, jos on kirjautunut Fairdata-palveluihin (vaatii tällä hetkellä tunnistautumisen joko Haka- tai CSC -tunnuksella).
  • Restricted use: Tiedostoja ei voi ladata lainkaan.

Jos valitset minkä tahansa muun kuin ”Avoin”, ilmestyy lomakkeelle kenttä, johon sinun tulee määritellä, millä perustein saatavuutta rajoitetaan.

Jos valitset ”embargo”, ilmestyy lomakkeelle kenttä, johon voit määritellä embargon päättymisajankohdan (ko. ajankohdasta alkaen data on saatavilla)

Lisenssi: Pakollinen tieto

  • Jos valitset ”Muu (URL)”, ilmestyy lomakkeelle kenttä, johon sinun tulee määritellä URL, mistä lisenssitieto löytyy

Tiedostot:

  • Voit valita aineistoosi joko IDA-tiedostoja tai linkittää tiedostot jostain ulkoisesta lähteensä (vain toinen vaihtoehdoista). Jos valitse IDA -tiedostoja, et enää voi linkittää ulkoisia tiedostoja, ja päinvastoin.
  • IDA-tiedostoja voi valita yhdestä projektista per aineisto

JULKAISEMINEN

Klikkaa ”Julkaise”, kun haluat julkaista aineistosi. Julkaisun jälkeen aineistosi näkyy Etsimessä (etsin.fairdata.fi) ja voit muokata sitä joko Qvain Lightissa tai Qvaimessa.

HUOM! Jos lisäät Qvaimella aineistoosi kenttiä, joita Qvain Light ei näytä, et pysty muokkaamaan niitä Qvain Lightissa (nihin syötetyt tiedot pysyvät kuitenkin tallessa ja ovat näkyvillä Etsimessä).

Qvain Lightilla ei toistaiseksi pysty tallentamaan luonnoksia. Qvain Light ei myöskään näytä Qvaimella tehtyjä luonnoksia; ainoastaan julkaistuja aineistoja.


OMAT AINEISTOT

Julkaisemasi aineistot tulevat näkyviin Qvain Lightin etusivulle.

Ole varovainen, jos muokkaat jo julkaistun aineiston TIEDOSTOJA. Jos olet julkaissut aineiston ilman tiedostoja, voit yhden kerran lisätä siihen IDA-tiedostoja. Tämän jälkeen jokainen muutos tiedostoihin luo aineistosta uuden version.