FAIR-periaatteet -videon tekstiversio

Siirry takaisin edelliselle sivulle.

Linkki FAIR-periaatteista kertovaan videoon Youtubessa.

Hei tutkija! Kuulostaako tutulta:

Löydät verkosta kiinnostavan tutkimusjulkaisun. Kiinnostut tutkimuksen datasta ja haluat saada sen nähtäväksi. Saat kuulla, että data on ehkä vain muistitikulla.Sitä paitsi se on tiedostomuodossa, joka aukeaa ohjelmistolla, jota et voi saada. Tai: Artikkelissa onkin linkki, jonka kautta datan voi ladata omalle koneelle. Mahtavaa! Paitsi että linkki on rikki.

FAIR-periaatteet on kehitetty parantamaan tutkimuksen ja sen datan laatua.

Pääperiaatteita on neljä.

  • F on findability, eli löydettävyys. Kun aineistolla on pysyvä tunniste, esimerkiksi DOI, linkki aineistoon toimii aina, vaikka datan säilytyspaikka muuttuisi.
  • A eli accessibility tarkoittaa datan saavutettavuutta. Tutkimusaineiston tunniste toimii hyperlinkkinä, jonka avulla dataan ja sen kuvailutietoihin pääsee käsiksi verkkoselaimen kautta.
  • I eli interoperability on yhteentoimivuuden periaate, joka edellyttää avoimia tiedostomuotoja ja yhteisiä standardeja. Ei siis enää tiedostoja, jotka eivät aukea.
  • R on reusability eli uudelleenkäytettävyys, jota tukee datan kuvailu. Dataa voidaan käyttää, kun sillä on metatietoa sekä käyttöehdoista kertova lisenssi.

FAIR periaatteita noudattamalla lisäät tutkimuksesi vaikuttavuutta ja parannat sen luotettavuutta.

Huolehdi datastasi!