Fairdata palvelut -videon tekstiversio

Siirry takaisin edelliselle sivulle.

Linkki Fairdata-palveluista kertovaan videoon Youtubessa.

Hei tutkija….

Sinulta pyydetään pääsy tutkimukseesi liittyvään dataan. Muistatko mitä datasi sisältää ja mihin olet tallentanut sen viimeisimmän version? Onko data esimerkiksi työkoneellasi, muistitikulla, pilvipalvelussa vai onko se tallennettu turvalliseen säilytyspalveluun?

Nykypäivänä sekä rahoittajat, että muu tiedeyhteisö odottavat, että tutkimusdata on saatavilla ja uudelleenkäytettävää. Mitä sinun tutkijana pitäisi siis tehdä?

Fairdata-palvelut tarjoavat ratkaisuja tutkimusdatan tallentamiseen, kuvailuun ja jakamiseen. Palvelut keskittyvät tutkimusdatan elinkaaren vaiheeseen, jossa data on valmista säilytettäväksi ja jaettavaksi.

Fairdata-palveluissa on 4 pääkomponenttia.

  • IDA on tutkimusdatan säilytyspalvelu, jossa dataa voidaan järjestää ja jakaa. Voit säilyttää tiedostoja turvallisesti IDA-palvelussa.
  • Qvain-työkalulla voit kuvailla IDA:ssa säilyttämäsi tiedostot tutkimusaineistoksi. Kuvailulla varmistat aineiston näkyvyyden ja mahdollistat sen uudelleenkäytön.
  • Etsin-palvelussa kuvailemasi tutkimusaineisto saa pysyvän tunnisteen ja laskeutumissivun. Tämä takaa, että tutkimusaineistosi on haettavissa ja sen metatiedot ovat aina käytettävissä, vaikka data ei enää olisikaan saatavilla.
  • Fairdata-PAS on palvelu tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytykseen vuosikymmenien tai jopa vuosisatojen ajaksi.

Fairdata-palvelut auttavat sinua huolehtimaan datastasi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa Fairdata-palveluja maksuttomasti yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille. Organisaatiot jakavat IDA-tilaa edelleen omille tutkijoilleen.

Lisätietoa palveluista osoittessa fairdata.fi.