Mitä IDAn uudistus tarkoittaa?

IDA-tilan hakeminen ja projektijäsenten lisääminen tapahtuu edelleen CSC:n asiakasportaalissa (SUI) samalla tavalla kuin ennen uudistusta. Jos sinulle on jo myönnetty IDA-käyttöoikeus, ei sinun tarvitse hakea käyttöoikeutta uudelleen. Käyttäjätunnuksesi ja sen CSC-salasana on sama kuin ennen uudistusta. Alta löydät tietoa IDAn uudistuksen käytännön vaikutuksista.

Vanha IDA Uudistunut IDA
Kirjautuminen CSC-asiakkaaksi rekisteröitymisen jälkeen CSC-tunnuksella tai Haka-tunnuksella. Cyberduck- ja komentorivikäyttöön erillinen IDA-salasana. CSC-asiakkaaksi rekisteröitymisen jälkeen CSC-tunnuksella tai Haka-tunnuksella (komentorivikäyttö CSC-tunnuksella, ei erillistä IDA-salasanaa)
Saatavilla olevat käyttöliittymät SUI My Files, Cyberduck-tiedostonsiirto-ohjelma, komentorivi/ikomennot IDAn selainkäyttöliittymä (ida.fairdata.fi), IDAn komentorivityökalut (saatavilla GitHubista)
Projektin säilytysalueen oikeudet Projektin kaikilla käyttäjillä samat oikeudet  dataan projektin sisällä, mutta luku- ja kirjoitusoikeuksia voitu muuttaa ikomennoin Projektin kaikilla käyttäjillä samat oikeudet dataan projektin sisällä
Projektin nimi IDAssa Osalla vanhoista IDA-projekteista selkokielinen nimi IDAssa, osalla CSC-projektin tunnus (yleensä numero) CSC-projektin tunnus (yleensä numero)
Säilytysalueet Kullakin projektilla yksi projektin säilytysalue. Kaikelle datalle suoritettu palvelun säilytystoimenpiteet samalla kun data on siirretty palveluun (mm. tarkitussumma, replika toiselle medialle). Kullakin projektilla on Valmistelualue (data vain levyllä ja täysin muokattavissa) ja Jäädytetty alue (datalla tarkistussumma, replika toisella medialla, vain lukuoikeudet). On käyttäjien vastuulla jäädyttää säilytettäväksi tarkoitettu data.
Metadata IDAssa Käyttäjät voineet lisätä/muokata metadataa IDAssa tai ovat voineet kuvailla sen tutkimusaineistoksi Etsimellä Aineistoihin liittyvä metadata tullaan luomaan Qvain-kuvailutyökalulla
Tiedostojen jakaminen palvelun ulkopuolelle
Käyttäjät voineet luoda pelkän latauslinkin, tai avata datan kuvailtuna ja viitattavana aineistona Etsimeen (aineiston pysyvä tunniste) Kuvailu Qvain-kuvailutyökalulla ja julkaisu Etsimeen (aineiston pysyvä tunniste). Lisäksi on mahdollista jakaa dataa epävirallisesti väliaikaisella latauslinkillä suoraan IDAsta.

HUOMAA:

Tiedostolatauslinkit, jotka on tehty ennen migraatiota pysyvät toimivina ainakin kunnes uusi kuvailutyökalu (Qvain) otetaan käyttöön. Vanhassa IDAssa tehdyt linkit ovat kuitenkin kiinteitä: et voi tehdä uusia vastaavia linkkejä muuttamalla dataasi uudessa IDAssa. Ladattavien tiedostojen palautus valmistelualueelle (Unfreeze) saa vanhassa IDAssa tehdyt tiedostolatauslinkit menemään rikki, joten älä palauta näitä tiedostoja valmistelualueelle jos tämä ei ole tarkoituksesi.

Data asetetaan tulossa olevan Qvain-työkalun avulla ladattavaksi ja julkaistaan ladattavaksi Etsimessä. Vanhan IDAn tarjoamaa pysyvien latauslinkkien tekemistä suoraan IDAsta ei enää tueta.

Voit asettaa tiedostoja ladattavaksi uudesta IDAsta väliaikaisin jakolinkein, katso ohje: https://www.fairdata.fi/ida/kayttoopas/#valiaikaiset-jakolinkit